איך ללמד כלב ללכת בפקודת רגלי

לא יודע כיצד ללמד את הכלב רגלי? במאמר הבא נסביר כיצד לעשות זאת בצורה נכונה ומהנה!
רבים יוצאים עם הכלב לטיול בחשש, מכיוון שהוא רודף אחרי חתולים, קופץ על אנשים או כל סיבה אחרת שהמשותף לכולן הוא חוסר שליטה בכלב. במקרים רבים הבעיה נובעת מהררכייה לא ברורה לכלב לגבי מעמדו בלהקה ותקשורת לקויה בינינו לבין הכלב לגבי התגובה הרצויה במצבים שונים והרגלי הליכה נכונים. בלימוד הפקודה “רגלי” יש משמעות כפולה וחשובה לכלב, כאשר היא גם מבהירה לו את מעמדו בלהקה וגם מקנה לו הרגלי הליכה נכונים, התואמים את מעמדו בלהקה ובסופו של דבר, גם מחזקת את הקשר ביניכם לבין כלבכם והופכת את הטיול יחד לחוויה כיפית ונעימה לשניכם
תרגול הפקודה רגלי -מה צריך להכין לפני?
בחירת מקום – על מנת שנוכל לעבוד על הפקודה “רגלי” בצורה האפקטיבית ביותר, עלינו להגיע מוכנים ומשוחררים מהחששות והפחדים שלנו מאותן סיטואציות “בעיתיות” אשר מתעוררות במסלול הקבוע בו אנו מטיילים עם הכלב ולכן, נבחר מקום “חדש” שעוד לא טיילנו בו בעבר. נרצה שהמקום יהיה רחב ידיים וכמה שפחות עמוס כדי שהיו כמה שפחות הסחות דעת שיוכלו להפריע לכלב או לנו.
יש להתאים הקולר בקפידה לצוואר הכלב כך שלא יהיה משוחרר מידי ומצד שני שלא יגרום אי נוחות לכלב על מנת שנוכל להיות בשליטה מלאה ונמנע ממצב שברגע שתצוץ הסחת דעת כל שהיא חברנו יכנע ליצר הציד שלו, ישתחרר וירוץ לכל עבר.
נבחר רצועה נוחה לאחיזה שניתן בקלות לשחרר ולקצר במידת הצורך את המרחק ביניינו לבין הכלב. בגדול כל רצוע נוחה באורך של בין 1.5-2 מטר תתאים.
חטיפים טעימים!! ולא פחות חשוב מזינים!!! כדי שברגעים שנרצה לתגמל את חברנו על התנהגות מסויימת ולחזק אותה, הוא לא יעמוד בפיתוי, יהיה לו טעים ומצב הרוח שלו יהיה מרומם.
תרגול הפקודה רגלי עם הכלב
בשלב הראשון, נעמוד במקום כאשר הכלב לצידנו ונעזור לו להגיע למצב רגוע ונינוח. נחזיק את הרצועה בצורה נגדית, כלומר עם הכלב לשמאלנו היד הדומיננטית שתחזיק את הרצועה היא יד ימין וכך יד שמאל הקרובה לכלב פנוייה ויכולה לשמש לנו לתגמול הכלב בעזרת חטיף או ליטוף בזמן העבודה וגם להכוונה בעזרת הרצועה בעת הצורך.
נתחיל הליכה איטית, ללא מתח ברצועה, כאשר הכלב הולך נינוח לצידנו תוך כדי יצירת עניין עם קריאות עידוד לדוגמא: כלב טוב, אייאייאיי, קושקושקוש, קישקישקש וכ"ו ונקפיד על כך שילך בצורה נינוחה ללא משיכות ותוך התעלמות מהסחות הדעת שסביבנו. בכל כמה רגעים של הליכה נינוחה חשוב לתגמל ולעודד את חברנו כדי לשמור אותו עירני ומוכן לעבודה והכי חשוב להעביר לו את המסר שזה המצב הרצוי.
אם צריך לתקן את הכלב, התיקון יתבצע בעזרת היד הפנוייה שקרובה לכלב על ידי משיכה קלה ברצועה בליווי תיקון קולי. לאחר התיקון נרפה עם היד הפנויה כך שהרצועה תחזור למצב רפוי ולא מתוח. נחזור למצב רגוע ונינוח ונמשיך שוב בהליכה איטית אך לא הססנית. חשוב להיות רגועים אך דומיננטים, לדבר בטונים ברורים ולא הססנים כך שחברנו ירגיש נינוח ובטוח לידנו ויבין לפי הטונים שלנו אם עשה משהו טוב או לא.
חשוב לזכור שהכלב חיי בלהקה והמנהיג הוא זה שמוביל, לכן הליכה נכונה תתבצע כך שהכלב לא עובר אותכם בזמן ההליכה אך גם לא ישאר מאחור, נדאג ללכת בצורה יחסית שווה כך שהרגלים שלנו נמצאות בקו הכתפיים של הכלב וההליכה מתבצעת בקצב שנוח לכם.
לאחר שאתם הולכים באופן נינוח והכלב לצדכם ואתם מצליחים ולקבל את תשומת ליבו בכל פעם שאתם “פונים” אליו בעזרת מילות עידוד או חטיף, הוסיפו את המילה “רגלי” בזמן ההליכה ומיד אחרי כן תגמלו אותו בצ’ופר ליטוף או כל מה שמרגש את כלבכם. חשוב לזכור שאמירת הפקודה “רגלי” צריכה להאמר בטון שיגרום לכלבכם להרגיש רגוע ובטוח להמשיך ללכת לידכם.
לאחר שהצלחנו ללכת בקו ישר למשך זמן ממושך והרגשנו בטוחים בהליכה ובהובלתה בצורה נעימה, ניתן בזהירות רבה לשלב פניות לצדדים. אם נרצה לפנות שמאלה נעזר ברגל שמאל ולאט לאט נבצע פניה שמאלה כך שרגל שמאל נכנסת לנתיב הליכתו של הכלב ומכווינה אותו שמאלה. חשוב לזכור גם בזמן הפניה לעודד לתגמל ואם צריך להכווין בצורה רגועה ואסרטיבית. אם נרצה לפנות ימינה נעשה את זה באופן דומה רק שנעזר ברצועה בכך שניתן משיכות קלות שיגרמו לכלב להבין שרצינו ממנו לבוא איתנו ולידנו ימינה ולא להמשיך במסלול הישר.
דגשים
זמן האילוף לא צריך להיות ארוך מידי, 5-15 דק’ ביום. היו קשובים רק לכלבכם בזמן האילוף ואל תיתנו להסחות דעת כמו טלפון או מפגש עם חברים להפסיק את האילוף. כשתרגישו מוכנים התחילו לתרגל את הפקודה “רגלי” במסלול הקבוע שלכם תוך חשיפת כלבכם להסחות דעת. כאשר מופיעה אחת כזאת, אל תתחמקו ממנה אך גם אל תיהיו פיזיזים. זהו את הסחת הדעת ומה שמשך את תשומת לבו של כלבכם ונסו לקבל אותה חזרה בדיוק כמו שתרגלתם כשהייתם לבד.