בולדוג אנגלי – גזע כלבים

בולדוג אנגלי

במבט ראשון, הבולדוג האנגלי נראה כמו כלב עם עבר קרבי – גוף נמוך ושרירי, פנים מקומטות ומנשך תחתון בולט שמעניק לו הבעה חמורת סבר. אבל מאחורי המראה הקשוח מסתתר כלב רגוע, חביב ונאמן במיוחד, שהפך בשנים האחרונות לאחד מגזעי הכלבים האהובים ביותר בעולם.

במאמר הבא נצלול לעומק אל עולמו של הבולדוג האנגלי: נסקור את ההיסטוריה המרתקת שלו, נבין את תכונות האופי שמייחדות אותו, נלמד על הצרכים הבריאותיים וההתנהגותיים שלו – וניתן לכם את כל המידע הדרוש כדי לדעת האם הגזע הזה מתאים לכם.
מוזמנים להמשיך לקרוא – ולהתאהב.

סקירה כללית של הגזע

גובה: 35 – 38 ס"מ
משקל: 18-22 קילו
תוחלת חיים: 8-10 שנים
אופי: חברותי
רמת אנרגיה: בינונית

טיפול בבולדוג אנגלי – מה חשוב לדעת?

הבולדוג האנגלי הוא כלב משפחה נהדר, רגוע, ואוהב – אבל לא כל בית יתאים לו. כדי שהוא ישגשג, חשוב להכיר את הצרכים הייחודיים של הגזע ולטפל בו בהתאם.

כבולדוג ברכיצפלי (בעל חוטם קצר), הוא רגיש במיוחד לחום ואינו מסתדר היטב באקלים חם. בימים חמים חשוב להקפיד על גישה קבועה למים, צל ומיזוג אוויר, ולהגביל את הטיולים לשעות הבוקר המוקדמות או שעות הערב הקרירות.

בנוסף, אל תצפו לשקט מוחלט – הבולדוגים נוטים להתנשף, לנחור ולהשמיע קולות ייחודיים כחלק בלתי נפרד מהאישיות שלהם. עורם הרפוי והמקומט דורש תחזוקה קבועה: יש לנקות את הקפלים בעדינות כדי למנוע הצטברות לחות וזיהומים.
מי שמוכן להשקיע בטיפול מתאים – יגלה חבר נפלא, מצחיק ומלא אופי.

בעיות בריאותיות נפוצות בגזע בולדוג אנגלי

הבולדוג האנגלי אולי נראה חמוד ואדיש, אך מאחורי המראה הייחודי שלו מסתתרות לא מעט בעיות בריאותיות, שחלקן קשורות ישירות למאפיינים האנטומיים של הגזע. הנה פירוט מורחב של הבעיות הבריאותיות הנפוצות ביותר שעלולות ללוות את חייו של הבולדוג – חשוב להכיר, להבין ולהיערך בהתאם:

תסמונת דרכי הנשימה הברכיצפליות (BOAS)

זוהי אחת הבעיות הנפוצות והחמורות ביותר אצל בולדוגים אנגליים. עקב מבנה פנים שטוח במיוחד, הם סובלים מהצרות והפרעות בדרכי האוויר העליונות, כולל:

  • נחיריים צרים מאוד – שמקשים על כניסת אוויר באופן חופשי.
  • חיך רך מוארך – שפוגע בזרימת האוויר התקינה ומפריע לנשימה תקינה.
  • נפיחות באזור הגרון – שעלולה לחסום חלק מדרכי האוויר.
  • מבנה אף דחוס ומעוות – המגביל את יכולת קירור הגוף.

תסמינים כוללים התנשפויות, נחירות רמות, קושי בפעילות גופנית, חוסר סיבולת, ולחץ חום חמור. השמנת יתר מחמירה מאוד את המצב.
במקרים קלים ניתן לנהל את התסמונת באמצעות ניטור, התאמת רמת פעילות ומניעת חום. במקרים חמורים – ייתכן צורך בניתוח כירורגי לתיקון הפגמים המבניים כדי לאפשר נשימה תקינה ואיכות חיים סבירה.

פיודרמה של קפלי עור

לבולדוג האנגלי יש קפלי עור עמוקים סביב הפנים, הצוואר ולעיתים גם בגוף. הקפלים האלו אולי מוסיפים למראה הייחודי שלו, אך הם גם מהווים קרקע פוריה לזיהומים.
כאשר לחות מצטברת בקפלים – בעיקר אחרי מקלחות, שתייה או אפילו נשימה כבדה – היא יוצרת סביבה חמה ולחה המושכת חיידקים ושמרים. התוצאה: גירויים, ריח לא נעים, אודם, קילופים ולעיתים פצעים מדממים.

מניעה וטיפול:
יש לנקות את הקפלים באופן קבוע, להשתמש במגבונים רפואיים ייעודיים, ולייבש היטב את האזור לאחר כל חשיפה ללחות. במקרים חמורים, נדרש טיפול אנטיביוטי או משחה רפואית מקומית.

אלרגיות

בולדוגים אנגליים נוטים לפתח תגובות אלרגיות שונות, שמתבטאות לרוב בבעיות עור מתמשכות. האלרגיות יכולות להיות:

  • סביבתיות – לאבקנים, קרדית האבק, דשא ועוד.
  • תזונתיות – מרכיבי מזון לכלבים כמו חלבון עוף, דגנים מסוימים או מוצרי חלב.
  • עקיצות פרעושים או חרקים – שעשויות לעורר תגובה דלקתית עוצמתית.

התוצאה: גירודים כרוניים, ליקוק יתר, אדמומיות, נשירת שיער, ולעיתים הופעת פיודרמה.
ניהול נכון כולל:
מעבר לתזונה רפואית מותאמת, טיפול נוגד דלקת, שימוש בשמפו טיפולי והגנה קבועה מפני פרעושים. במקרים מסוימים נעשה שימוש גם בתרופות אנטי־היסטמיניות או זריקות נוגדות אלרגיה.

דיספלזיה של מפרק הירך

במבנה הגוף של הבולדוג, מפרקי הירך ממוקמים גבוה מאוד – מעל קו הכתפיים – דבר שגורם להתאמה לא תקינה של ראש עצם הירך לשקע האגן. כתוצאה מכך, המפרק לא יציב ומועד לשחיקה מואצת.
עם הזמן, זה מוביל לדלקת מפרקים, כאבים כרוניים, צליעה ואפילו שברים.

זיהוי מוקדם:
בדיקות כמו PennHIP יכולות לאתר את הבעיה בגיל צעיר. מגדלים אחראיים מבצעים בדיקות אלה על ההורים כדי למנוע העברת הבעיה לדור הבא.

טיפול:
ניהול משקל קפדני, תרופות אנטי־דלקתיות, תוספים למפרקים (כמו גלוקוזאמין וכונדרואיטין), פיזיותרפיה ולעיתים ניתוח מתקֵן. ככל שמתחילים טיפול מוקדם – כך איכות החיים של הכלב משתפרת.

אנטרופיה (Entropion)

זהו מצב שבו העפעף – לרוב התחתון – מתגלגל פנימה, וגורם לשערות שעליו לשפשף את הקרנית. זה יוצר תחושת גירוי קבוע, כאב, דלקת, אדמומיות, נפיחות והפרשות עיניות.

טיפול:
טיפות עיניים מרגיעות או תרופות נוגדות דלקת יכולות להקל זמנית, אך לרוב זו בעיה מבנית שדורשת ניתוח לתיקון העפעף. אם לא מטפלים – עלול להיגרם נזק תמידי לראייה.

השמנת יתר

הבולדוג האנגלי ידוע בנטייה לעצלנות וחיבה למזון – שילוב מסוכן שמוביל בקלות להשמנת יתר. הבעיה? עודף משקל מחמיר כמעט כל מצב רפואי אחר שהוזכר כאן: נשימה, מפרקים, עור ועוד.

מה עושים?
הקפדה על תזונה מאוזנת ומדודה, בחירת חטיפים לכלבים בריאים ואיכותיים במינון נכון, ופעילות יומיומית מותאמת – כמו הליכה קצרה בשעות הקרירות של היום.
שמירה על משקל גוף תקין תסייע להאריך את חייו של הבולדוג ולשפר משמעותית את איכותם.

מהי התזונה האידיאלית לכלב בולדוג אנגלי?

הבולדוג האנגלי הוא כלב עם נטייה להשמנה ורגישות בריאותית, ולכן בחירת המזון הנכון עבורו היא קריטית לבריאותו ואורח חייו. בשל מבנהו הגוצי והנטייה למיעוט פעילות, חשוב להקפיד על משקל תקין ולספק לו תזונה איכותית ומבוקרת בכל שלב חיים.

גורי בולדוג אנגלי (עד גיל שנה) צריכים לקבל אוכל לגורי כלבים שעומד בתקני AAFCO – גוף התקינה האמריקאי לתזונת בעלי חיים. מזון כזה מבטיח איזון נכון של חלבון, שומן, סידן וזרחן לצמיחה בריאה של העצמות, המפרקים והשרירים.
בולדוגים מבוגרים (בני 7 ומעלה) יזדקקו למזון שמותאם לגיל השלישי – עם רמות קלוריות נמוכות ותוספים שתומכים בבריאות המפרקים והמערכת החיסונית.

כיום קיימים בשוק סוגי מזון רבים שמיועדים במיוחד לבולדוגים אנגליים. אלו כוללים פורמולות עם רכיבים קלים לעיכול, חומצות שומן לעור בריא וצורת גרגרים ייחודית שמתאימה ללסתותיהם הקצרות. חשוב להתייעץ עם וטרינר לבחירת המזון המתאים ביותר לכלב, בהתאם לגיל, מצב בריאותי ורמת פעילות.

כמה פעמים ביום צריך להאכיל את הבולדוג?

גורים צריכים לאכול כ־3–4 פעמים ביום.

בוגרים – פעמיים ביום: בוקר וערב.

בולדוגים נוטים לאכול מהר מדי, דבר שעלול לגרום לבעיות עיכול ואף לסיכון של שאיפת מזון. לכן מומלץ להשתמש בקערות האכלה איטית או בצעצועי פאזל, שמעודדים את הכלב לאכול לאט תוך שילוב של גירוי מנטלי.

כמות האוכל – לפי המשקל האידיאלי

יש להאכיל את הבולדוג על פי המשקל האידיאלי שלו, לא המשקל הנוכחי. בטבלת ההאכלה שעל גבי שק המזון תמצאו הנחיות כלליות, אך הווטרינר יוכל לעזור לכם להתאים את גודל המנות לפי הגיל, רמת הפעילות והמצב הבריאותי של הכלב.

חטיפים – במידה הנכונה

בולדוגים מאוד אוהבים לאכול, ולכן קל לחרוג בכמות החטיפים. ההמלצה היא שחטיפים לא יהוו יותר מ־10% מהצריכה הקלורית היומית של הכלב. במקרה של עודף משקל – כדאי להפחית משמעותית בכמות החטיפים, או להציע חטיפים דלים בקלוריות בלבד.

תוספי תזונה מומלצים

בשל הנטייה לבעיות מפרקים, עור ועיכול – מתן תוספי תזונה לכלבים יכול לתמוך בבריאות הכללית של הבולדוג:

  • אומגה 3 (למשל משמן דגים) – לעור בריא ולהפחתת דלקת
  • גלוקוזאמין וכונדרואיטין – לשמירה על בריאות המפרקים
  • פרוביוטיקה – לעיכול תקין ואיזון פלורת המעיים
  • תוספי חיזוק מערכת החיסון – שעשויים להועיל גם לכלבים עם אלרגיות

לפני שמתחילים במתן תוספים, חשוב להתייעץ עם וטרינר שיתאים את המינון והמוצר הנכון לכלב הספציפי שלכם.

תזונה מאוזנת ונכונה לא רק תשמור על משקל תקין, אלא גם תסייע למנוע בעיות רפואיות עתידיות ותשפר את איכות חייו של הבולדוג האנגלי לאורך זמן.

טיפים להתנהגות ואילוף בולדוג אנגלי

הבולדוג האנגלי הוא כלב רגוע, חביב ובעל מזג נעים – אך כמו כל גזע, גם הוא זקוק לאילוף, מסגרת ברורה והרגלים נכונים כדי לגדול להיות כלב בטוח, יציב ומאוזן.

אופי וטמפרמנט

בולדוגים אנגליים ידועים באישיותם הנעימה והנאמנה. הם לרוב מסתדרים היטב עם ילדים, מבוגרים ואף עם חיות מחמד אחרות בבית.
תקן הגזע מתאר אותם כ"שווים וחביבים, נחושים ואמיצים" – ואכן, מדובר בכלב בעל לב ענק, שלא ממהר להתרגש, אך מגן באהבה על משפחתו.

למרות מראם המעט גמלוני, הם כלבים רגשיים מאוד, שזקוקים לתשומת לב, מגע ואינטראקציה יומיומית עם בני הבית. לעיתים הם עשויים להיות מעט מאופקים עם זרים – אך לרוב יתחממו במהירות ויציגו את הצד הרך והחברותי שלהם.

פעילות גופנית – במידה הנכונה

אמנם בולדוגים לא ידועים כאתלטים, אך פעילות גופנית יומית חשובה גם להם – במיוחד לצורך שמירה על משקל תקין ובריאות מפרקים תקינה.
טיולים קצרים בני 10–15 דקות בשעות הקרירות של היום, משחק רגוע בחצר, או אפילו משיכת חבל בבית – יכולים להספיק בהחלט.

אם הבולדוג שלכם סובל מתסמונת דרכי הנשימה הברכיצפליות, חשוב להיות קשובים: פעילות מאומצת או חום עלולים לגרום לקושי נשימתי מסוכן. במצבים כאלה, משחקים קלים בתוך הבית או צעצועים מאתגרים יוכלו להוות תחליף בטוח ומועיל.

התנהגות יומיומי

הבולדוג בדרך כלל צייתן, לא נובח הרבה ולא נוהג לחפור או להרוס. אך כמו כל כלב, גם הוא עלול לפתח הרגלים בעייתיים אם ישתעמם או יקבל פחות מדי גירויים.
שימו לב לספק לו תעסוקה מנטלית, אינטראקציה עם המשפחה וצעצועים שיאתגרו אותו – כדי למנוע שעמום שעלול להוביל להתנהגויות לא רצויות.

אילוף – עקביות, סבלנות וחיזוק חיובי

התחילו לאלף את הבולדוג שלכם כבר מהיום הראשון. גורים במיוחד זקוקים להכוונה ברורה, חיזוקים חיוביים והרבה סבלנות.
השתמשו בפרסים כמו ליטוף, מילה טובה או חטיף קטן – אך זכרו לשמור על מינון נכון, במיוחד בגלל הנטייה להשמנה. חטיפים לא צריכים לעבור 10% מהתזונה היומית של הכלב.

בולדוגים לומדים היטב בסביבה רגועה, עם גבולות ברורים ושפה עקבית. אם תתמידו, תקבלו כלב רגוע, מחונך – וכזה שמבין את מקומו במשפחה.

פעילויות מומלצות לבולדוג אנגלי

  • הליכות קצרות ורגועות
  • משחק רגוע בחצר או בבית
  • צעצועי משיכה, לעיסה וחשיבה
  • זמן איכות שקט עם בני הבית – חיבוקים, ליטופים ונמנום

הבולדוג אולי נראה קשוח – אבל עם אהבה, הבנה ומעט השקעה באילוף, תגלו כלב מתוק, מסור וחברותי במיוחד, שמתאים כמעט לכל בית.

צרכי הטיפוח של בולדוג אנגלי – איך שומרים עליו בריא ונקי?

לבולדוג האנגלי יש פרווה קצרה, חלקה ונוחה יחסית לטיפול, אך עורו הרפוי והמקומט מצריך תחזוקה יומיומית.
גזע זה אמנם אינו דורש תספורות או הברשות יומיות כמו כלבים בעלי פרווה ארוכה, אך יש לו צרכים ייחודיים שיש להכיר ולטפל בהם בקביעות.
הקפדה על שגרת טיפוח נכונה תעזור למנוע בעיות עור, דלקות עיניים ואוזניים – ותשמור על כלבכם נעים, נעים למגע ובריא.

טיפוח עור וקפלים

אחד המאפיינים הבולטים של הבולדוג האנגלי הוא קפלי העור הרבים סביב פניו, צווארו ולעיתים גם באזור הזנב. קפלים אלה עלולים ללכוד לכלוך, שומן ולחות – מה שעלול להוביל לצמיחת חיידקים, שמרים ואף זיהומים כואבים.

  • נקו את הקפלים יום-יום באמצעות מגבון לח עדין או מטלית לחה וידידותית לבעלי חיים.
  • לאחר מכן, ייבשו את האזור היטב בעזרת מגבת רכה – ייבוש הוא שלב קריטי למניעת לחות כלואה וזיהומים.
  • שימו לב במיוחד לאחר רחצה, אכילה או משחק במים.

רחצה והברשה

  • רחצו את הבולדוג האנגלי פעם בשבוע עד שבועיים, בהתאם לרמת הלכלוך ומצב העור.
  • השתמשו בשמפו ייעודי לכלבים בעלי עור רגיש.
  • במהלך הרחצה, הקפידו לנקות היטב את הקפלים – ולייבשם בעדינות לאחר מכן.
  • הברישו את פרוותו פעם בשבוע באמצעות מברשת רכה כדי להסיר שיער מת ולשמור על פרווה בריאה ומבריקה.

הפרווה של הבולדוג אינה נושרת בכמות גדולה, אך נשירה בינונית קיימת – והברשה קבועה עוזרת לצמצם אותה ולשמור על מראה נקי.

ניקוי עיניים

בולדוגים אנגליים נוטים לבעיות עיניים ואלרגיות, שיכולות לגרום להפרשות. כדי לשמור על היגיינת העיניים:

  • נגבו בעדינות את ההפרשות באופן קבוע בעזרת מגבונים ייעודיים לכלבים.
  • חשוב מאוד לייבש את האזור לאחר מכן, במיוחד אם יש קפל עור מתחת לעין.
  • בכל שינוי במראה העיניים, נפיחות או גירוי – פנו לווטרינר לבדיקה.

טיפול באוזניים

לאחר אמבטיה או חשיפה למים, אוזניו של הבולדוג האנגלי עשויות לצבור לחות, מה שעלול להוביל לדלקות אוזניים.

  • נגב בעדינות את האוזניים אחרי כל רחצה בעזרת חומר ניקוי ייעודי בהמלצת וטרינר.
  • אין להחדיר צמר גפן לתוך תעלת האוזן – רק לנקות את השכבות החיצוניות בזהירות.

טיפוח קבוע, עדין ויסודי – הוא חלק בלתי נפרד מהשגרה של הבולדוג האנגלי. עם קצת התמדה, הכלב שלכם ייהנה מניקיון, בריאות ונוחות – ואתם תיהנו מחבר מטופח, נעים וחסר דאגות.

הטיפוח הנכון מתחיל במקום הנכון – בראונפילד

טיפוח של בולדוג אנגלי אולי נשמע כמו אתגר – אבל עם הכלים הנכונים, הוא הופך להרגל נעים שחיזוק הקשר עם הכלב הוא רק חלק מהתוצאה. אצלנו ב- בראונפילד תמצאו כל מה שצריך כדי להפוך את שגרת הטיפוח לקלה ונעימה: ממגבונים ייעודיים לקפלים, שמפו עדין לעור רגיש ועד מברשות רכות שמתאימות בדיוק לפרווה הקצרה של הבולדוג. ואם אתם לא בטוחים מה לבחור – אנחנו כאן לייעץ, להמליץ ולעזור בכל שאלה.

לסיכום

הבולדוג האנגלי הוא כלב מיוחד במינו – עם מראה בלתי נשכח, אופי רגוע ונאמנות שאין לה תחליף. אבל לצד האישיות הכובשת, חשוב לדעת שהוא גזע שדורש תשומת לב, ידע והשקעה – מהתמודדות עם בעיות בריאות ועד תחזוקה יומיומית של קפלי העור. אם אתם מחפשים חבר משפחתי רגוע, שמחזיר אהבה בענק – הבולדוג האנגלי בהחלט עשוי להיות הבחירה הנכונה עבורכם. עם סבלנות, טיפוח נכון ותזונה מתאימה – תגלו שכל רגע איתו הוא לא פחות ממספק ומרגש.