סכנה בצלחת – למה שאריות שולחן עלולות להזיק לכלבכם?

זה אולי נראה תמים – אפילו מחווה של אהבה – לתת לכלב ביס מהצלחת שלכם כשעיניו מביטות בך בתחנונים. הרי מה כבר יכול לקרות מפינוק קטן?
אבל מאחורי שאריות השולחן התמימות מסתתרות סכנות בריאותיות חמורות שעשויות לפגוע בכלבכם, לפעמים גם אחרי ארוחה אחת בלבד.
במאמר הזה נצלול אל מה שבאמת מסתתר בצלחת שלנו – ולמה כדאי לחשוב פעמיים לפני שחולקים אותה עם חברינו הפרוותי.
מה באמת עלול לקרות לכלב שאוכל שאריות שולחן?
שאריות שולחן אולי נראות תמימות, ולעיתים אפילו נחשבות ל"פינוק קטן", אבל האמת רחוקה מכך. המזון שאנחנו בני האדם אוכלים – במיוחד כשהוא מתובל, שומני או מבושל בדרכים מסוימות – אינו מותאם לצרכים הפיזיולוגיים של כלבים, ועלול לגרום לשורה של בעיות רפואיות חמורות. הנה פירוט של כמה מהסכנות המרכזיות:
דלקת בלבלב – סכנה חמורה ופתאומית
דלקת הלבלב (Pancreatitis) היא מחלה דלקתית הפוגעת בלבלב – איבר חשוב במערכת העיכול שמפריש אנזימים שמסייעים בפירוק המזון, בעיקר שומנים.
כאשר כלב אוכל מזון שומני במיוחד, כמו עור עוף, בשר שמן, גבינות שמנות או חמאה, הלבלב עלול "להתבלבל" ולהגיב בצורה לא תקינה.
במקום לשחרר את האנזימים לתוך המעי בזמן הארוחה – הם משתחררים בתוך הלבלב עצמו, לפני שהמזון מגיע למערכת העיכול.
כתוצאה מכך, הלבלב מתחיל לעכל את עצמו מבפנים, מה שגורם לדלקת חמורה. הדלקת עלולה להתפשט גם לאיברים סמוכים, כמו הכבד, כיס המרה והמעיים – ולגרום לנזק שדורש טיפול מיידי.
תסמינים נפוצים לדלקת לבלב:
- כאבי בטן עזים
- הקאות מרובות
- שלשולים
- חולשה ותשישות
- סירוב לאכול
- חום גבוה
דלקת לבלב עלולה להיות מסוכנת מאוד לכלבים, במיוחד כאשר אינה מטופלת בזמן. במקרים חמורים, היא עלולה לגרום להתייבשות קשה, קריסת מערכות ואף לסכנת חיים.
הטיפול במחלה עשוי לכלול אשפוז, עירוי נוזלים, טיפול תרופתי כמו אנטיביוטיקה ונוגדי כאבים. לעיתים קרובות, גם יידרשו מספר ימים של מעקב צמוד – עד לייצוב מצבו של הכלב.
-
בריט רפואי גאסטרו הרינג ואפונה לכלב 12 ק"ג
₪409.00 -
אמיתי מזון יבש פרימיום סניור לייט לכלב 15 ק"ג
₪259.00 -
מונג' גסטרו אינטסטינל מזון רפואי לכלב
₪139.00 – ₪389.00
הפרעות במערכת העיכול
מערכת העיכול של כלבים עדינה ורגישה הרבה יותר מזו של בני האדם. כשמכניסים לתפריט שלהם מזון חדש שהם לא רגילים אליו – במיוחד מזון שאינו מותאם לכלבים – זה עלול להפר את האיזון הטבעי במערכת העיכול ולגרום לתגובה שלילית.
מזונות כמו תבשילים מתובלים, רטבים שומניים, מוצרי חלב או לחמים עם תוספות עלולים לגרות את רירית הקיבה והמעיים, ולהוביל להקאות, שלשולים, כאבי בטן ותחושת חוסר נוחות כללית.
תסמינים של הפרעות עיכול:
- שלשול פתאומי
- הקאות
- כאבי בטן
- חוסר תיאבון
- עייפות או תרדמת
- גזים, נפיחות בטנית
אם אחד מהתסמינים מופיעים – במיוחד כאשר הם נמשכים מעבר ל-24 שעות – חשוב לפנות לבדיקה וטרינרית.
במקרים מסוימים יידרשו בדיקות נוספות כמו בדיקות דם, צילומי בטן ולעיתים גם עירוי נוזלים והשגחה רפואית. טיפול בזמן יכול למנוע החמרה ולסייע לכלב להתאושש במהירות.
חשיפה לרעלים – לא כל מה שטעים לך בטוח לכלב
אחד הדברים המסוכנים ביותר בשאריות שולחן הוא שלא תמיד ברור מה באמת מסתתר בהן. מזונות שנראים לנו לחלוטין תמימים ובטוחים – עלולים להיות רעילים מאוד ואף קטלניים לכלבים.
כף אחת של מאכל המכיל מרכיב מסוכן יכולה להספיק כדי לגרום להרעלה חמורה, לפגיעה באיברים פנימיים ולעיתים אף לסכנת חיים.
רשימה של מזונות רעילים לכלבים:
- שוקולד – מכיל תיאוברומין, רעיל ללב ולמערכת העצבים.
- צימוקים וענבים – עלולים לגרום לאי-ספיקת כליות חדה.
- בצל ושום – פוגעים בתאי הדם האדומים וגורמים לאנמיה.
- קסיליטול – ממתיק מלאכותי שנמצא במסטיקים, סוכריות ומוצרי דיאט, גורם לירידת סוכר חדה שעלולה להוביל להתקפים או מוות.
רבים מהמזונות המסוכנים לכלבים מסתתרים בתוך מנות יומיומיות שנמצאות כמעט בכל שולחן – מבלי שנשים לב. שאריות כמו עוגות, תבשילים, סלטים או לחמים עלולות להכיל רכיבים רעילים כגון צימוקים, בצל, שום או קסיליטול. לדוגמה, עוגת גזר עם צימוקים, לחם עם בצל מטוגן או מרק מתובל באבקת שום – כל אלה נראים תמימים אך עלולים להזיק לכלב.
במקרה של חשד לבליעת מזון רעיל, יש לפנות מיידית לווטרינר או למרכז הרעלות לחיות מחמד. כל דקה חשובה, וטיפול מהיר יכול להציל חיים.
-
ריבוס אריזת חיסכון – מארז חטיפי לעיסה בציפוי עוף לכלב 1 ק"ג
₪119.00 -
פרוטקסין תוסף סיבים ופרוביוטיקה פרו-פייבר לכלב\ חתול
₪259.00
בליעת גופים זרים
גוף זר הוא כל חפץ או חומר שאינו מיועד לאכילה, ושלא אמור להימצא בתוך מערכת העיכול של הכלב. בעת אכילת שאריות שולחן, כלבים עלולים לבלוע בטעות פריטים שאינם מתאימים לעיכול.
חפצים אלו עלולים להיתקע בקיבה או במעיים, לגרום לחסימה, לכאבים עזים ואף לדרוש התערבות כירורגית מיידית.
גופים זרים נפוצים:
- עצמות עוף והודו
- קלחי תירס
- גלעיני פירות
- עטיפות נייר, פלסטיק או ניילון
- חלקים קטנים של צעצועים או טקסטיל
מה עלול לקרות כתוצאה מבליעת גוף זר?
- חסימת מעיים
- ניקוב של דופן המעיים
- פגיעה בפה, בלוע או בקיבה
- צורך בניתוח חירום
תסמינים לחסימת מעיים:
- הקאות תכופות
- שלשול או חוסר ביציאות
- כאבים בבטן
- חוסר תיאבון
- אפטיה כללית
אם יש חשד שהכלב בלע גוף זר, חשוב לפנות מיד לווטרינר, מבלי לחכות להופעת תסמינים. במקרים מסוימים, ניתן לנסות לגרום להקאה ולהוציא את הגוף הזר עוד לפני שיגיע למערכת העיכול.
עם זאת, זה לא תמיד אפשרי ובטוח, ולכן רק וטרינר יכול להחליט אם זה אפשרי. במקרים שבהם הגוף הזר נתקע או גורם לחסימה, ייתכן שיהיה צורך בניתוח להסרתו.
טיפול מהיר יכול למנוע סיבוכים ולשפר את סיכויי ההחלמה.
איך למנוע מהכלב לאכול שאריות שולחן?
המפתח הוא ליצור הרגלים נכונים – גם לכלב וגם לבני הבית. ראשית, חשוב לא להרגיל את הכלב לקבל מזון מהשולחן בזמן הארוחות. גם אם הוא מביט במבט מתחנן או מתיישב לידכם בתקווה לביס, חשוב להתעלם מההתנהגות הזו. במקום להיכנע, ניתן להכין לו מבעוד מועד ארוחה מזינה הכוללת אוכל לכלבים איכותי, המותאם לצרכיו.
בנוסף, אפשר לתת לו חטיפים לכלבים בזמן שאתם אוכלים – אך רק כאלה שמאושרים ומתאימים לכלבים, ולא שאריות מהצלחת. אם הכלב נוטה "לגנוב" אוכל מהשולחן או מהשיש, דאגו שלא יישאר מזון ללא השגחה. אפשר גם ללמד את הכלב פקודות בסיסיות כמו "לך למקום" בזמן הארוחה, ולחזק אותו כשמתנהג כראוי – בעזרת חטיף מתאים או צעצועים לכלבים שהוא אוהב.
עם הזמן, הכלב ילמד שלא משתלם לו לחכות לשאריות – ויתחיל ליהנות מהתזונה שלו, כמו שצריך.
מעבר לכך, אם אתם שוקלים להכניס מזון חדש לתפריט של הכלב, או מתלבטים אם מאכל מסוים בטוח עבורו – אל תהססו לפנות לווטרינר.
גם כשיש כוונה טובה, מזונות מסוימים עלולים להיות מסוכנים לכלבים. התייעצות עם איש מקצוע תעזור לכם להימנע מטעויות ולשמור על בריאות הכלב שלכם.
לסיכום
זה אולי נראה תמים לפנק את הכלב בשאריות מהצלחת, אבל בפועל – זה הרגל שעלול לגרום לו לאי נוחות, בעיות עיכול ולסיכונים בריאותיים.
לכן, חשוב להעדיף לתת לכלב חטיפים ייעודיים, תזונה מאוזנת ומזון לכלבים שמותאם במיוחד לצרכים הבריאותיים שלו, במקום לחלוק איתו מזון מהשולחן.
במקביל, יש להימנע מהכנסת מזון אנושי לתפריט שלו – במיוחד אם הוא שומני, מתובל, כולל עצמות מבושלות או מכיל רכיבים שעלולים להזיק לכלבים.
בכל מקרה של ספק או חשש, מומלץ לפנות מיד לוטרינר לייעוץ מקצועי – כי כשזה נוגע לבריאות של הכלב שלכם, עדיף להיות בטוחים.
הכלב שלכם ראוי לבחירות הטובות ביותר. רוצים לפנק אותו באמת? היכנסו לאתר ובחרו עבורו אוכל וחטיפים איכותיים שישמרו עליו בריא ומאושר – גם בלי לנשנש מהשולחן.